Practice what your preach – courage van Paul Polman

Geplaatst op 21 06 2016

Ultieme moed dient een nobel doel. Op dit moment zijn er een paar leiders die wereldwijd hun verantwoordelijkheid pakken en gaan voor een hoger, nobel doel. Die het algemeen belang dienen en niet alleen gaan voor het succes van de eigen onderneming of persoonlijk financieel gewin. Een van hen is Unilever-topman Paul Polman. Een treffend voorbeeld van practice what you preach-courage. Niet alleen praten over duurzaamheid, maar vooral moed tonen en duurzaamheid met volle kracht realiseren. Ook als er sprake is van scepsis, ongeloof of weerstand.

Met het  Sustainable Living Plan draagt Unilever concreet bij aan het behoud van moeder aarde en het bestrijden van honger. En dit doet de multinational door haar businessmodel grondig aan te passen en zonder in te leveren op zakelijke resultaten. Sterker nog Unilever laat prima omzet- en winststijging zien. Een prestatie die ook persoonlijke moed vroeg. In dit interview spreekt Polman er helder over en vanaf minuut 18 maakt hij scherp wat hij belangrijk vindt: een lange termijn focus en geen short-termism. In mijn ogen een verhelderend interview.

paul polman moed unilever

Vorige week had ik in Londen een ontmoeting met Paul Polman en heb ik hem mijn boek overhandigd. In alle rust passeerden persoonlijke ervaringen de revue. Paul Polman vertelde ondermeer openlijk over wat hem drijft. Een belangrijk aspect bleek daarin zijn vader, die zijn leven lang hard gewerkt heeft om zijn kinderen te kunnen laten studeren. Dit heeft Polman de kans gegeven om te staan waar hij nu staat. Hij vindt dat hij, vanuit deze invloedrijke positie, nu verantwoordelijkheid moet nemen om wereldwijd mensen ook meer kansen te geven. We deelden ook de opvatting dat het niet gemakkelijk is om over je eigen moed na te denken. Daarom krijgt het thema misschien nog te weinig aandacht van leiders. Op de achterkant van mijn boek schrijft Paul Polman zelf:

Dit boek verschijnt op een belangrijk moment, want moed is hard nodig in ons tijdsgewricht, alleen al om ervoor te zorgen dat we duurzaam met de planeet Aarde omgaan. De gewenste transformatie is zeker niet alleen een opgave voor politici maar vraagt om persoonlijke moed van ons allemaal. Doet u ook mee?

Ik zou zeggen: pak de handschoen op. Een eerste stap is om na te denken over je eigen moed-motief. Waar sta ik eigenlijk voor? Wat geeft mij de drive om  – als het spannend wordt – moed te tonen en te blijven staan?