Kent u Matterella’s moed?

Geplaatst op 11 03 2015

mattarella-fiat-pandaNa Paus Franciscus waait er wederom een verfrissende wind in Rome. In de Italiaanse hoofdstad is de nieuwe president aangetreden: Sergio Matterella. Heeft u van hem gehoord? Vast niet. Bij zijn verkiezing bleek dat een meerderheid van de 995 parlementsleden hem ook niet kende. Met zijn bescheidenheid is hij in het Italiaanse politieke landschap een opvallende verschijning. Getuige ook het feit dat hij zich laat rijden in een eenvoudige – wat oudere – Fiat Panda!

In 1980 stierf zijn broer – Piersanti Matterella – letterlijk in zijn armen. Het gevolg van een bomaanslag door de maffia, waartegen zijn broer een moedige strijd voerde. Bewust koos Matteralla op dat moment voor een politieke loopbaan, ondanks dat dit zijn broer het leven had gekost. Hij liet zich niet leiden door angst, een moment van moed.

Matterella maakte zich daarna 30 jaar hard voor waar hij voor staat. Zijn loopbaan wordt gekenmerkt door principiële keuzes. En in mijn ogen ook door een zelfvertrouwen wat voortkomt uit die principes. Hij heeft geen grote auto’s en indrukwekkende optuiging nodig maar gaat per Fiat Panda of vaak ook te voet door de straten van Rome. En wat vaker opvalt: leiders die moed tonen zijn lang niet altijd de leiders die met poeha op de voorgrond staan. Dat hebben ze namelijk niet nodig. Ze gaan voor een principe en niet voor het podium. Dat maakt ze onafhankelijk en sterk.